Ontzorg de zorg met multifunctionele ondersteuning

Hoe je door inventiever werken de  druk op de ouderenzorg kunt verlagen

Dat de zorg in Nederland voor de nodige uitdagingen staat zal weinig mensen verrassend in de oren klinken. Door het Coronavirus is dit nog eens pijnlijk duidelijk geworden.

Ook de ouderenzorg heeft het zwaar (gehad). Verschillende organisaties in het werkveld luidden de afgelopen tijd de noodklok. Hun boodschap: de zorg voor ouderen in Nederland moet anders. Er worden grote veranderingen gevraagd. Politiek, belangen- en patiënten organisaties moeten samen met de zorg hierover besluiten nemen. Bestuurders en managers in de zorg onderzoeken zelf ook de mogelijkheden om de zorg voor ouderen op peil te houden. Bijvoorbeeld door kritisch naar de interne organisatie en de bedrijfsvoering te kijken en functies onder de loep te nemen. Waar liggen kansen om de zorg écht te ontzorgen?

Het kan efficiënter en effectiever 

In dit artikel zoomen we in op de ondersteunende functies in de ouderenzorg, de facilitaire ondersteuning. Juist daar valt nu al winst te behalen. Hoewel de ondersteuners anders dan de zorgprofessionals (vaak) geen directe zorg leveren, zijn ze een cruciale schakel in hoe cliënten de zorg ervaren. Tenminste, als ze goed zijn opgeleid en breder worden ingezet dan nu vaak het geval is. Door te kijken hoe het er op de werkvloer aan toegaat, krijg je inzicht in de verschillende taken, de posities en de samenwerking. Dit biedt een perspectief op hoe je zorgpersoneel en ondersteunend personeel efficiënter en effectiever kunt inzetten.

Waar zitten de facilitaire uitdagingen? 

Een van de belangrijkste vragen is hoe de facilitaire organisatie beter aan kan sluiten op de zorg.Daarnaast moet gekeken worden naar de nijpende personele situatie. Welke maatregelen kan de facilitaire organisatie nemen om haar dienstverlening de komende jaren optimaal te houden,terwijl de zorgvraag verandert. Dat alles in de wetenschap dat de arbeidsmarkt krimpt en de zorgvraag stijgt. En tot slot welke verbeteringen zijn nodig in de samenwerking tussen zorg en ondersteuning?

Lees het hele artikel

Benieuwd naar onze MEERWAARDE?

Onderdeel van Adjust Consulting

Vragen?

Heeft u vragen? Laat dan hier uw emailadres of telefoonnummer achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op:

Contact

Bezoekadres:                                                        Spoorlaan 10                                                          5481 SK Schijndel 

Postadres:                                                              Startbaan 6                                                              1185 XR Amstelveen

info@inteon.nl

info@adjust.nl